Altium Wiki

Information and resources for electronic product designers

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Bármely szoftver telepítésének egy egyszerű, könnyen kezelhető és mindenek előtt gyors folyamatnak kell lennie, mivel nem akarunk az egyes lépések között egy percet sem várni. Továbbá, telepítés után az esedékes frissítéseknek is egyszerűen kell zajlania, semmi esetre sem akarjuk az egész telepítést újból kezdeni.

Az Altium jelenlegi telepítéshez használt rendszere kielégíti ezeket az igényeket. Egy olyan rendszer, mely nem csak meggyorsítja a kezdeti telepítést, de lehetővé teszi a telepíteni kívánt funkciók kiválasztását is.

Előszöri telepítés

Fő cikk: A Walk Through...Installing Altium Designer with the Altium Platform Installer

Az Altium Designer kezdeti telepítését az ún. Altium Platform Installer programmal végezhetjük el. Az Altium Platform Installer futtatásához először le kell töltenünk az AltiumInstaller.exe fájlt az AltiumLive honlapról, majd mentenünk kell azt a merevlemezünkre.

Az Altium Platform Installer-rel egyszerű a telepítés

Három fő elemet kell definiálnunk a telepítéshez, hogy ellenőrizhessük mi fog települni, ill. hova:

 • Platform Version – csatlakozva az Altium felhő-alapú tárolójához megjelenik a telepíthető Altium Designer verziók és azok változatainak listája. Ha szükséges, egyszerűen válasszuk ki a telepíteni kívánt fő verziót.
 • Design Functionality – megadhatjuk kezdetben mely funkciókkal rendelkezzen a program. Szóval, ha csak nyomtatott huzalozású lemezt, vagy csak beágyazott szoftvereket szeretnénk tervezni, akkor azokat külön is telepíthetjük, illetve lehetőségünk van mindkettő telepítésére is. A választás természetesen hatással van a telepítés idejére is.

A telepítés ideje immár töredéke a korábbi verziók (Summer 09 és régebbi) telepítési idejének. Ennek oka, hogy csak egy alap telepítés jön létre, a kiválasztott funkciókkal. Ez lehetővé teszi a lehető leggyorsabb telepítés és kezdést. A telepítés befejeztével az elérhető funkciókkal finomíthatjuk a telepített szoftvert, magán az Altium Designer-en belül.

A telepített összetevők kezelése

Fő cikk: A Walk Through...Post-Installation Management of your Altium Designer Solution

A telepített összetevőket a Plugins ablakban módosíthatjuk (DXP»Plugins and Updates). Ezen az oldalon kaphatunk információt a telepített Altium Designer verziójáról, a telepített bővítmények számáról, továbbá az esetleges elérhető bővítmény- és verziófrissítések számáról.

A Plugins oldalon könnyedén kezelhetjük az elérhető bővítményeket.

A bővítményeket (Plugin) már említettük az előbb, azonban nagyon fontos azok működésének és fogalmának megértése is. A bővítmény nem más, mind telepítendő fájlok és mappák gyűjteménye. Az alap bővítmények az előszöri telepítés közben, láthatatlanul települnek, ezek az ún. Renszer Bővítmények (System Plugins). Ezen kívül számos opcionális bővítmény (Optional Plugins) is elérhető, mely a felhasználó szüksége szerint telepíthető, illetve eltávolítható. Ez a bővítmény fogalma, mely lehetővé teszi, hogy a telepített szoftvert a  tervezési igényeinknek megfelelően testreszabjuk.

Az opcionális bővítmények telepítésével és törlésével szabhatjuk testre az Altium Designer funkcióit.

Az Altium Designer testreszabása lényegében az elérhető bővítmények kezelése: telepítése, frissítése, törlése, amikor csak szükséges.

Előfizetés-alapú adatfolyam

Az, hogy testreszabhatjuk az Altium Designer funkcióit az első telepítés után egy természetes és izgalmas lehetőség. Egy lehetőség, hogy az Altium BÁRMIKOR a jövőben új tulajdonságokat/funkciókat adjon ki bővítmények formájában. Képzeljük csak el, hogy kapunk egy új Importálót, vagy egy új FPGA eszközcsalád támogatást, vagy egy új beszállító válik elérhetővé a Live Links to Supplier Data funkcióban - mindezt akkor, amikor megjelenik. Nem kell várakozni a különböző szervizcsomagokra, vagy, hogy több funkció összegyűljön egy nagyobb kiadásban. Az Altium képes arra, hogy az elérhető funkciókat új bővítményekként adja ki egy sokkal célravezetőbb gyakorisággal, melyet a felhő-alaú adatfolyam tesz lehetővé. Csupán egy pár kattintás, és a telepített szoftver már rendelkezik is az új bővítmény tartalmával, máris rendelkezésünkre áll, hogy még jobban fokozza a termelékenységet.

Hogy hogyan lehet elérni ezt az adatfolyamot? Hogyan bizonyosodhatunk meg róla, hogy a legújabb bővítményekkel rendelkezünk? A válasz egyszerű: Altium Előfizetés.

Az Altium Előfizetésre egy jó analógia egy vonat utazás. Az Előfizetés helyet szolgáltat a vonatra, díjszabás ellenében. A vonat mindig tovább megy és új állomásokhoz ér az útja során. Minden állomáson lehetőségünk van új ajándékot (bővítményt) beszerezni az állomásról. Ha a vonaton maradunk (folytatjuk az Előfizetést), élvezhetjük a számos új állomás látogatását, ahogy a vonat folytatja útját. Ha megszüntetjük az előfizetésünket, csak azokkal az ajándékokkal (bővítményekkel) rendelkezünk majd, amit utunk során összegyűjtöttünk, azonban kihagyjuk azokat, amik az új és érdekes állomásokon várnak minket. Természetesen, pótdíj ellenében bármikor visszacsatlakozhatunk az Előrefizetésbe és megkaphatjuk a legkorszerűbb tartalmakat, amint kikerülnek a fejlesztők kezei közül.

Hol találhatók példák és könyvtárak?

Mindenki tudja, hogy példák segítségével könnyebb elsajátítanunk egy szoftver működését. Általában egy példán bemutatva egy (vagy több) funkció elsajátítása sokkal kisebb lépés. Hasonló gondolkodással belátható, jó ha rendelkezünk előre létrehozott alkatrészkönyvtárakkal, így rögtön tudjuk használni a termékkel szállított alkatrészeket.

Továbbra is rendelkezésünkre áll számos minta-projekt és alkatrészkönyvtár az Altium Designer telepítési könyvtárában, azonban a szükségeseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tölthetjük le:

Csak korlátozott számú minta-projekt települ az Examples bővítmény telepítésével (System Components kategórián belül található). További referenciatervek az AltiumLive Vault szolgáltatásán belül érhetők el, melynek tartalma az AltiumLive » Content oldalán is látható.

Több verzió telepítése

Lehetőségünk van egyazon számítógépen több verzió telepítésére is (például Summer 08, Winter 09 és Summer 09), ha szükséges. Mindazonáltal egy verzió többszöri telepítésére nincs lehetőségünk, még.

Az új telepítő rendszer egy strukturális változást hozott a telepített szoftverben, lehetővé téve, hogy egy számítógépre több verziót is telepítsünk. A különböző verziók telepítésének szépsége, hogy függetlenül, gyorsan hozzáférünk a korábbi verziókhoz, mivel egy csak az aktuális verziót írja felül az újjal.

Telepítési könyvtárak

Két fontos dolog van, amit meg kell említenünk, hogy megkönnyítsük több szoftver-verzió telepítését:

 • Telepítés közben lehetőségünk van testreszabni a szoftver telepítési könyvtárait: mind a Program Files, mind a Megosztott dokumentumok könyvtárakat.
 • A rendszer minden egyes telepített verzióhoz egy globális egyedi azonosítót (Globally Unique Identifier - GUID) rendel. Ez az azonosító a szabványos 128 bites URN modellt alkalmazza, és 32 karakteres hexadecimális számként jelenik meg, egyedileg megkülönbözteti a program adatkönyvtárait, úgy mint a regiszterbejegyzéseket. Ha elindítjuk az Altium Designer egy adott verzióját, a rendszer az azonosítóján keresztül kezeli annak fájljait és regiszterbejegyzéseit.

A következő rész azokat a könyvtárakat foglalja össze, melyeket az Altium Designer telepítésénél az operációs rendszer használ. Ahhoz, hogy jól szemléltessük a könyvtárstruktúrát, két változatát telepítjük a Altium Designer 10-nek. Az első változatot az alapértelmezett \AD 10 könyvtárba telepítjük, a másodikat egy különbözőbe (\AD 10 - 21yyy).

Windows 7 (vagy Windows Vista)

 • Az Altium Designer fő telepítési könyvtára:
   
  \Program Files (x86)\Altium\<SpecifiedProgramFilesLocation>
   
  A példák kedvéért ezek legyenek most a következők:
   
  \Program Files (x86)\Altium\AD 10
  \Program Files (x86)\Altium\AD 10 - 21yyy
   
 • Ekkor, az egyes változatokhoz tartozó példákat, könyvtárakat és sablonokat az alábbi könyvtárban találjuk:
   
  \Users\Public\Documents\Altium\<SpecifiedSharedDocumentsLocation>
   
  A példában ezek a következők:
   
  \Users\Public\Documents\Altium\AD 10
  \Users\Public\Documents\Altium\AD 10 - 21yyy
   
 • Rendszer alkalmazás-adatok (Hálózat, Portál gyorsítótár, Frissítések) és biztonsági fájlok (ALF licenc) az alábbi könyvtárakban találhatók:
   
  \ProgramData\Altium\<PlatformVersion> <GUID>
   
  \ProgramData\Altium\<PlatformVersion> <GUID>_Security
   
  A példában ezek a következők (minta azonosítókat használva):
   
  \ProgramData\Altium\AD 10 {7DF7280E-CD03-40A9-A6A4-DDD057140F70}
  \ProgramData\Altium\AD 10 {7DF7280E-CD03-40A9-A6A4-DDD057140F70}_Security
  \ProgramData\Altium\AD 10 {566C1AFA-49CA-4B17-B7CB-70A2042D8DAC}
  \ProgramData\Altium\AD 10 {566C1AFA-49CA-4B17-B7CB-70A2042D8DAC}_Security
   
 • Felhasználó adatfájljai (beleértve: DXP.rcs, UserTools.tlt, AdvPCB.dft, AdvSch.dft, utolsó munkafelület, PCB nézet beállításai) az alábbi könyvtárakban találhatók:
   
  \Users\<ProfileName>\AppData\Roaming\Altium\<PlatformVersion> <GUID>
   
  A példában ezek a következők (pl. Des Igner felhasználónál):
   
  \Users\Des Igner\AppData\Roaming\Altium\AD 10 {7DF7280E-CD03-40A9-A6A4-DDD057140F70}
  \Users\Des Igner\AppData\Roaming\Altium\AD 10 {566C1AFA-49CA-4B17-B7CB-70A2042D8DAC}
   
 • Felhasználó helyi adatfájljai az alábbi könyvtárakban találhatók:
   
  \Users\<ProfileName>\AppData\Local\Altium\<PlatformVersion> <GUID>
   
  A példában ezek a következők (pl. Des Igner felhasználónál):
   
  \Users\Des Igner\AppData\Local\Altium\AD 10 {7DF7280E-CD03-40A9-A6A4-DDD057140F70}
  \Users\Des Igner\AppData\Local\Altium\AD 10 {566C1AFA-49CA-4B17-B7CB-70A2042D8DAC}

Windows XP

 • Az Altium Designer fő telepítési könyvtára:
   
  \Program Files\Altium\<SpecifiedProgramFilesLocation>
   
  A példák kedvéért ezek legyenek most a következők:
   
  \Program Files\Altium\AD 10
  \Program Files\Altium\AD 10 - 21yyy
   
 • Ekkor, az egyes változatokhoz tartozó példákat, könyvtárakat és sablonokat az alábbi könyvtárban találjuk:
   
  \Documents and Settings\All Users\Documents\Altium\<SpecifiedSharedDocumentsLocation>
   
  A példában ezek a következők:
   
  \Documents and Settings\All Users\Documents\Altium\AD 10
  \Documents and Settings\All Users\Documents\Altium\AD 10 - 21yyy
   
 • Rendszer alkalmazás-adatok (Hálózat, Portál gyorsítótár, Frissítések) és biztonsági fájlok (ALF licenc) az alábbi könyvtárakban találhatók:
   
  \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\<PlatformVersion> <GUID>
   
  \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\<PlatformVersion> <GUID>_Security
   
  A példában ezek a következők (minta azonosítókat használva):
   
  \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\AD 10 {7DF7280E-CD03-40A9-A6A4-DDD057140F70}
  \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\AD 10 {7DF7280E-CD03-40A9-A6A4-DDD057140F70}_Security
  \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\AD 10 {566C1AFA-49CA-4B17-B7CB-70A2042D8DAC}
  \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\AD 10 {566C1AFA-49CA-4B17-B7CB-70A2042D8DAC}_Security
   
 • Felhasználó adatfájljai (beleértve: DXP.rcs, UserTools.tlt, AdvPCB.dft, AdvSch.dft, utolsó munkafelület, PCB nézet beállításai) az alábbi könyvtárakban találhatók:
   
  \Documents and Settings\<ProfileName>\Application Data\Altium\<PlatformVersion> <GUID>
   
  A példában ezek a következők (pl. Des Igner felhasználónál):
   
  \Documents and Settings\Des Igner\Application Data\Altium\AD 10 {7DF7280E-CD03-40A9-A6A4-DDD057140F70}
  \Documents and Settings\Des Igner\Application Data\Altium\AD 10 {566C1AFA-49CA-4B17-B7CB-70A2042D8DAC}
   
 • Felhasználó helyi adatfájljai az alábbi könyvtárakban találhatók:
   
  \Documents and Settings\<ProfileName>\Local Settings\Application Data\Altium\<PlatformVersion> <GUID>
   
  A példában ezek a következők (pl. Des Igner felhasználónál):
   
  \Documents and Settings\Des Igner\Local Settings\Application Data\Altium\AD 10 {7DF7280E-CD03-40A9-A6A4-DDD057140F70}
  \Documents and Settings\Des Igner\Local Settings\Application Data\Altium\AD 10 {566C1AFA-49CA-4B17-B7CB-70A2042D8DAC}

Importing Preferences from a Previous Build Revision or Major Release

Fő cikk: Managing Altium Designer Preferences

Egy új Altium Designer verzió telepítése után lehetőségünk van a főbeállítások importálására is. Nem csak a főbeállításokat lehet importálni, de a felhasználói beállításokat is - annak érdekében, hogy az új verzió pontosan úgy nézzen ki, mint az előző (panelelrendezés és utolsónak megnyitott dokumentumokra vonatkozóan is. 

Akár úgy döntünk, akár nem, hogy első indításnál importáljuk a főbeállításokat, erre bármikor később is lehetőségünk van a szoftver elindítása után. A főbeállítások importálásához kattintsunk a Preferences ablak (DXP»Preferences) alsó részén lévő gombra. A megjelenő menüben ekkor láthatók a számítógépen telepített változatok/verziók, melyből importálhatunk. Főbeállításokat az alábbi verziókból importálhatunk:

 • Bármely telepített Altium Designer Platform-ból (AD10 és felette).
 • Summer 09.
 • Winter 09.
 • Summer 08.
 • Altium Designer 6.

Főbeállításokat a jelenlegi és korábbi verziókból is importálhatók

A szoftver eltávolítása

Az Altium Designer eltávolítását az Altium Uninstaller programmal végezhetjük (AltiumUninstaller.exe, kevesebb, mint 3MB). Ezt az AltiumLive-ról tölthetjük le, általában az  AltiumInstaller.exe-vel azonos könyvtárba szokás menteni.

Gyors eltávolítás az Altium Uninstaller-rel.

A telepített Altium Designer programokat az Altium Designer Installations fülön találjuk, továbbá azok telepítési helyét (ahol a DXP.exe található). Részletek megjelenítéséhez kattintsunk az egyes bejegyzésekre (termék neve, verzió, megjelenés dátuma).

Három gomb kontrollálja az eltávolítás mértékét:

 • Uninstall – törli a telepítési könyvtárakat (Program Files és Megosztott dokumentumok), de megtartja a beállításra vonatkozó könyvtárakat. Ez lehetővé teszi a főbeállítások későbbi felhasználását, például importálni azokat a következő telepítés után.
 • Remove Preferences – csak a főbeállításokra vonatkozó könyvtárakat törli, beleértve a Rendszer alkalmazás-adatokat, Felhasználó adatfájljait és a Felhasználó helyi adatfájljait
 • Remove Completely – a teljes telepítés eltávolítása (telepítési és főbeállítások könyvtár).

A Global Info fülön az összes telepített illesztőprogramról kaphatunk információkat, melyek ugyanúgy eltávolíthatók szükség szerint. Az összes letöltött adat (melyet az Altium Download Manager-rel töltöttünk le) törléséhez kattintsunk a Clean gombra. A megjelenő Items to Clean ablakban megadhatjuk, mely letöltött adatokat törölje a program.

 • Repository Builds Cache – az alapértelmezett hely, mely: \ProgramData\Altium\AltiumRepository (Windows 7) vagy \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\AltiumRepository (Windows XP).
 • Download Manager Data – a \ProgramData\Altium\AltiumDownloadManager (Windows 7) vagy \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\AltiumDownloadManager (Windows XP) helyen található.
 • Plugin Content Cache – a \ProgramData\Altium\PluginContentCache (Windows 7) vagy \Documents and Settings\All Users\Application Data\Altium\PluginContentCache (Windows XP) helyen található.

Az adatok által a merevlemezen lefoglalt hely is látható.

A program eltávolítása mellett a letöltött adatok is törölhetők.

Az Altium Designer teljes eltávolításához először töröljünk minden letöltött adatot, majd az Installation oldalon válasszuk a Remove Completely parancsot.

Labels